Dyrlægehuset Gentofte

Nytårs tips til angste hunde og katte.

Nervøsitet hos hunde i forbindelse med fyrværkeri kan reduceres ved hjælp af adfærdstræning, fodertilskud, feromoner og angstdæmpende medicin.

Nytår med hund og kat

Når indgangen til det nye år skal fejres, kan det stresse vores kæledyr pga. uvante høje lyde og lysglimt. For at reducere evt. angst kan du tage nogle forholdsregler i tiden op til nytåret og på selve dagen.

At træne lys og lyde op til nytårsaften gør, at dit dyr bliver vant til lyde og lysglimt. Dette kan f.eks. gøres ved hjælp af CD´er med fyrværkeri-lyde eller ved hjælp af youtube-videoer med fyrværkeri, hvor længden og volumen gradvis øges. Start i meget god tid før nytår - og hold det ved lige de efterfølgende år.

Til de moderat angste kæledyr kan man supplere med håndkøbspræparater. Der findes bl.a. flere fodertilskuds-præparater med gavnlig effekt (f.eks. Anxitane og Kalm). Fodertilskuddene indeholder grøn teekstrakt, aminosyrerne L-Tryptophan og T-Theanin, samt peptider der findes naturligt i modermælk. Disse har en beroligende effekt og kan gives allerede i dagene op til nytår. Derudover findes der duft/ feromon-præparater, såsom Feliway og Adaptil, til hhv. kat og hund, der tillige kan medvirke til en mere afslappet nytårsaften.

Er dit kæledyr meget angst, anbefales det at konsultere din dyrlæge med henblik på, hvordan du og dit kæledyr bedst kommer igennem nytåret - evt. suppleret med receptpligtig angstdæmpende medicin (f.eks. Sileo).

Gode råd

· Efterlad ikke dit dyr alene hjemme.
·  Hold gerne nytår et roligt sted på landet, hvis muligt.
· Træk gardinerne for i rummene hvor dit kæledyr er, så der ikke kommer pludselige lysglimt.
· Tænd for TV eller radio for at sløre udefrakommende lyde.
· Vær rolig i din adfærd overfor dit kæledyr og signaler at situationen ikke er farlig.
· Tilbyd dit dyr et roligt sted - gerne med ekstra tæpper, hvor det kan putte og evt. gemme sig i. Træn gerne dette til at være dyrets “tilflugtssted/helle” allerede inden nytår via masser af kæl og godbidder.
·    Aktivér dit kæledyr ved hjælp af f.eks. aktivitetslegetøj, lege eller tyggeben.
·    Luft hunden tidligt på dagen, inden der for alvor fyres fyrværkeri af -  i snor.
·    Pas på evt glasskår samt fusere dagen derpå.

Kæledyr og deres ejere ønskes et rigtig godt nytår!